Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΥΚΛΕΣ



Στην αρχαία Ελλάδα η κούκλα ονομαζόταν πλαγγόνα, γλυνή, νύμφη, κόρη, κοροκόσμια ή κορύλλια, δάγυνα, νευρόσπαστο, είδωλο και ήταν καμωμένη από κερί, πηλό ή γύψο. Κάποιες κούκλες ήταν φιλοτεχνημένες σε ελεφαντόδοντο ή ξύλο και είχαν συμβολικό χαρακτήρα.

Ειδώλιο του "στοχαστή". Από τη Νεολιθική Συλλογή, της Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Αγαλματίδια μυκηναϊκών θεοτήτων


Κυκλαδικά ειδώλια, περ. 2.800-2.200 π.Χ

Κωδωνόσχημο, 7ος αώνας

 


Αρχαία ελληνική πλαγγόνα ή γλήνη ή κόρη ή "νευρόσπαστο", δηλαδή μία πήλινη αρθρωτή κούκλα που κατασκευάστηκε περίπου το 490 π.Χ. πιθανότατα στην Κόρινθο. 
Το κεφάλι και το μπροστινό μέρος έχουν φτιαχτεί με καλούπι, ενώ το πίσω μέρος είναι σχεδόν επίπεδο. Τα χέρια και τα πόδια της κατασκευάστηκαν χωριστά και είναι προσαρμοσμένα στο σώμα με σύρμα έτσι ώστε να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα -όπως σε μια μαριονέτα. Φοράει κοντό χιτωνίσκο και στο κεφάλι κάλυμμα, που λέγεται "πόλος".  Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Στο Βυζάντιο ονομαζόταν νέννος ή νιννί

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν «κουτσούνα». Ο  βοσκός σκάλιζε μια κούκλα η οποία κρατούσε συνήθως στα χέρια της κάποιο σύμβολο χριστιανικής λατρείας.


Στη νεότερη Ελλάδα οι μητέρες έφτιαχναν στα παιδιά τους κούκλες από στάχυα, κουρέλια, ζυμάρι ή από τσουβάλια, και κάλτσες παραγεμισμένες με άχυρα  ή από την πρώτη πάνα της κόρης. Σε κάποια νησιά έφτιαχναν κούκλες από κουκούλι μεταξοσκώληκα που το έντυναν με χρωματιστά χαρτιά.

💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖

Τον 16ο-17ο αιώνα οι κούκλες κατασκευάζονταν από πορσελάνη  
(από την προσωπική μου συλλογή)

Μετά τον Β΄ΠΠ οι κούκλες κατασκευάζονταν από πλαστικό
(από την προσωπική μου συλλογή)

💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖



Οι πάνινοι Κλούβιος και Σουβλίτσα.  Η ΕΙΡ παρουσίασε
 την παιδική εκπομπή την 1 Νοεμβρίου 1966 



Ντενεκεδούπολη, δημιούργημα της Ευγενίας Φακίνου το 1975 
Μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου