Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Γάτα ή Σκύλος

🐈
Η γάτα,
η «κάτια» στο Βυζάντιο, η «γαλή» στην αρχαία ελληνική γλώσσα
 
λατρεύει την ανεξαρτησία, την καθαριότητα, 
τα χάδια, τις αγκαλιές και ζηλεύει φρικτά

Η άσπρη γάτα συμβολίζει το ασημένιο φεγγάρι που τρυπώνει στις γωνιές και καθαρίζει τον ουρανό για τη μέρα που έρχεται. Η άσπρη γάτα είναι ο «καθαριστής», ή το ζώο που καθαρίζει τον εαυτό του». Είναι αυτό που περιγράφει η σανσκριτική λέξη Mangaras, που σημαίνει «ο ιχνηλάτης κυνηγός· ο ερευνητής· αυτός που αναζητά». Η άσπρη γάτα είναι ο κυνηγός και ο δολοφόνος, που του φωτίζει το δρόμο το ασημένιο φεγγάρι. Όλοι οι σκοτεινοί, κρυμμένοι τόποι και τα πλάσματα αποκαλύπτονται κάτω από αυτό το ανελέητα απαλό φως. Δεν μπορείς να διώξεις την άσπρη γάτα σου, γιατί ή άσπρη γάτα σου, είσαι εσύ. Δεν μπορεί να κρυφτείς από την άσπρη γάτα σου, γιατί η άσπρη γάτα σου, κρύβεται μέσα σου. Βιβλίο «Η γάτα μέσα μας», του Μπάροουζ (William S. Burroughs)

Οι γάτες "συγκατοικούν" με τους ανθρώπους για περίπου 9.000 χρόνια .
Αρκετοί λαοί όπως οι Κέλτες, Έλληνες, Κινέζοι, Ιάπωνες, Άραβες θεωρούσαν τη γάτα ιερό ζώο, μάλιστα στην Αίγυπτο λάτρευαν τη θεά Μπαστ (με γατίσια χαρακτηριστικά) και στην Ινδία τη Σάσθτ.
Κατά τον Μεσαίωνα, το δυτικό θρησκευτικό ιερατείο έκαιγε: τη μάγισσα, τη σκούπα της, και τη γάτα της (θεωρώντας ότι το ζώο ήταν συνεργάτης της ή σε κάποιες περιπτώσεις η ίδια… η μάγισσα).
*Οι ηγέτες/δυνάστες/στρατηλάτες όπως Μ. Αλέξανδρος, Μ. Ναπολέων, Στάλιν, Χίτλερ μισούσαν τις γάτες και συμπαθούσαν τα σκυλιά.
Την εποχή της παντοδυναμίας του Χίτλερ, μάλιστα, για να μυηθεί ένας Ναζί στις ανώτερες βαθμίδες των SS,  έπρεπε να βγάλει το μάτι μιας κατοικίδιας γάτας, που την είχε ταΐσει και φροντίσει για ένα μήνα. Στόχος αυτής της άσκησης ήταν να εξαλείψει κάθε ίχνος του δηλητηρίου που λέγεται οίκτος και να διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο Übermensch.   Burroughs
Πολλοί, λοιπόν, οι ψυχάκηδες.

🐕
Ο σκύλος,
ο κύων, ο «πιο πιστός φίλος του ανθρώπου» για χιλιάδες χρόνια

είναι φύλακας και κυνηγός
 
Αφοσιωμένος πάντα, γι αυτό και «ακολουθάει σαν σκυλί». Πάμπολλες οι αφηγήσεις σχετικά με την κατάθλιψη του σκύλου, μετά την απώλεια του αφεντικού του. Όμως, η αφοσίωση και η υπακοή, αρκετές φορές δεν εκτιμώνται, γι’ αυτό και «ζει σκυλίσια ζωή», αλλά και επιστρέφει «σαν δαρμένος σκύλος».
Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι ο σκύλος εκπαιδεύεται.
Διατάζει το αφεντικό: «δώσε μου το πόδι σου», το δίνει. «Φέρε μου τις παντόφλες», τις φέρνει. «Κάνε υπόκλιση», κάνει.
 Αυτά, στη γάτα δεν περνάνε!!!!!!

Eliot
…So first, your memory I’ll jog,
An say: A CAT IS NOT A DOG
…..
With cats, some way, one rule is true:
Don’t speak till you are spoken to
A cat’s entitled to expect
These evidences of respect
«Old possum’s book of practical cats»,  



Οι ένθεοι ξεχνούν τη βάση/δόγμα όλων των θρησκειών, ότι η Ανώτερη Διάνοια-Θεός δημιούργησε τον Κόσμο και «όλα είναι πλάσματά του».
Ο άνθρωπος, δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι μέρος της Συμπαντικής Κοσμικής Ενέργειας και συμφέρον του είναι να συνυπάρχει και όχι να καταστρέφει.
Αισθάνεται κυρίαρχος στον πλανήτη Γη σε βαθμό που δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του. Η τιμωρία του, όμως, είναι ότι μέσω των δεισιδαιμονιών, προλήψεων, ελέγχεται, ομαδοποιείται και τελικώς καθοδηγείται.
  
 
📍Αν θέλετε να μάθετε κάτι περισσότερο για τους/τις φίλους/ες σας ρωτήστε τους
Γάτα ή Σκύλος;

📎Τόνυ ο γάτος μου

                                                              



2 σχόλια:

  1. Όλα τα ζωάκια είναι υπέροχα! Αλλά έχω μία μικρή προτίμηση στις γατούλες. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν προτιμώ τις γάτες από τα σκυλιά είναι γιατί δεν υπάρχουν αστυνομικές γάτες. Ζαν Κοκτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή