Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ

-Είναι Χριστούγεννα, οι ευλογημένες μέρες που πρέπει να βασιλεύει η ειρήνη και η συγγνώμη. Ο καθένας πρέπει ν’ αγαπά τον πλησίον του.
Ο Ηρακλής Πουαρό ακούμπησε στην πλάτη της πολυθρόνας του, σταύρωσε τα χέρια του και κοίταξε τον υπαστυνόμο συλλογισμένος.
HERCULE POIROT’S CHRISTMAS,
first published on 19 December 1938

-Πιστεύετε δηλαδή ότι τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που δεν προσφέρεται για εγκλήματα.
-Μάλλον.
-Γιατί;
-Γιατί; Επανέλαβε ο Τζόνσον με κάποια αμηχανία. Μα… γιατί τέτοιες μέρες ποιος μπορεί νάχη στο μυαλό του σε τέτοιες απάνθρωπες πράξεις;
-Τι συναισθηματικοί άνθρωποι τελοσπάντων είστε εσείς οι Άγγλοι! αναφώναξε ο Πουαρό.

Ο Τζόνσον φάνηκε να πειράχτηκε λιγάκι.
-Τι το κακό βρίσκετε σ’ αυτό; Γιατί να μη διατηρούμε τις παλιές παραδόσεις και τα παλιά έθιμα;

-Αντιθέτως το βρίσκω χαριτωμένο. Μα ας εξετάσουμε τα γεγονότα. Λέτε ότι τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος γενικής χαράς και καλής καρδιάς. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος τρώει, έτσι δεν είναι; Και μάλιστα τρώει πολύ… περισσότερο από το συνηθισμένο. Η πολυφαγία όμως φέρνει και βαρυστομαχιά. Και η βαρυστομαχιά κάνει μερικούς ανθρώπους ευέξαπτους.
-Τα εγκλήματα, παρατήρησε ο Τζόνσον, δεν γίνονται από ευέξαπτους.
-Λέτε ακόμη ότι τα Χριστούγεννα ο κόσμος έχει την τάση της συγγνώμης. Πραγματικά. Όλοι περνούν σφουγγάρι πάνω στις παλιές διαφωνίες, δείχνονται συμφιλιωτικοί.

-Αυτό λέω κι εγώ.

Ο Πουαρό πρόσθεσε:
-Με την ευκαιρία των εορτών, οι οικογένειες που είναι σκορπισμένες, συγκεντρώνονται όλες μαζί. Στις συγκεντρώσεις αυτές πάντοτε παρατηρείται κάποια αμηχανία και συστολή… ή γιατί έχεις πολύν καιρό να δεις τον συγγενή σου και τον έχεις ξεσυνηθίσει ή γιατί μ’ αυτόν τον ίδιο άνθρωπο που κάθεσαι τώρα και γλυκοκουβεντιάζεις ήσουν άλλοτε μαλωμένος. Σε τέτοιες περιπτώσεις και οι μουτρωμένοι πασχίζουν να δείχνονται χαμογελαστοί κι ευχαριστημένοι. Κατά συνέπεια στις γιορτές των Χριστουγέννων αναπτύσσεται μια αφάνταστη υποκρισία… που πηγάζει από καλά κίνητρα, δεν αντιλέγω, μια φορά όμως δεν παύει να είναι υποκρισία.
-Εγώ δεν θα τόλεγα ακριβώς έτσι, μουρμούρισε ο υπαστυνόμος.

Ο Πουαρό κύτταζε γελαστός τον συνομιλητή του.
-Όχι φυσικά. Εγώ το λέω έτσι. Θέλω να καταλήξω όμως στο εξής: οι παλιές διαφωνίες και οι μικροαψιμαχίες με την κατάσταση αυτή παίρνουν ξαφνικά σοβαρότερη μορφή. Με το να προσπαθείς να δείχνεσαι πιο ευγενικός και γελαστός απ’ ό,τι το αισθάνεσαι, γρήγορα ή αργά γίνεσαι πιο αντιπαθητικός και γρουσούζης από το συνηθισμένο. Συγκρατείς τον εαυτό σου ώστε να μη δείχνεσαι όπως πραγματικά είσαι και τελικά το ποτήρι ξεχειλίζει και γίνεται το δράμα…………..Είναι αποδεδειγμένο ότι ψεύτικες συνθήκες φέρνουν φυσικές αντιδράσεις.


«ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ», της Agatha Mary Clarissa Miller, Lady Mallowan.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου