Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

Mi último tango en Atenas

Ένα τραγούδι σε ρυθμό τανγκό, κλασσική εκδοχή της αργεντίνικης κουλτούρας, κάνει το γύρο των ελληνικών social media τις τελευταίες ημέρες, καθώς είναι γεμάτο ελληνικές λέξεις παρά το γεγονός ότι επισήμως είναι στα ισπανικά.

Ο λόγος είναι απλός: Ο συνθέτης του, Ντανιέλ Αρμάντο, συνειδητοποίησε σε ένα ταξίδι του στην Κούβα πως η ισπανική γλώσσα είναι γεμάτη ελληνικές λέξεις. Το ερέθισμα ήταν ένα ένα βιβλίο με τον τίτλο «Οι 17.000 Ελληνικές λέξεις στην Ισπανική γλώσσα» και ο Αρμάντο αποφάσισε να ξεκινήσει το πόνημά του.
Έφτιαξε ένα κομμάτι που δεν έχει ούτε μια ισπανική λέξη παρά μόνο ελληνικές που οποίες εκφέρονται στην ισπανική προσφορά και προκαλούν έκπληξη.

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


Αφίσα για τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
                του Νικόλαου Τσελεμεντέ


H ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και Άρτας το 1881 στην Ελλάδα ακολουθήθηκε από εσωτερική αναδιάρθρωση και έτσι έγινε εντονότερη η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας (από τον Χαρίλαο Τρικούπη έως τον Ελευθέριο Βενιζέλο) για να αποκτήσει η χώρα ευρωπαϊκή φυσιογνωμία.

Οι ποιητές και λογοτέχνες -υιοθετώντας σιγά σιγά τη δημοτική γλώσσα- επηρεάστηκαν από τα λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής, όπως τον Παρνασσισμό, Συμβολισμό, Ρεαλισμό, Νατουραλισμό, τα οποία είχαν γεννηθεί στη Γαλλία.
    Την περίοδο 1880-1930, ο Κωστής Παλαμάς κυριαρχούσε στην «Νέα Αθηναϊκή Σχολή», ο Νικόλαος Πολίτης συγκέντρωνε λαογραφικό υλικό, ο Γιάννης Βλαχογιάννης "αποκρυπτογραφούσε" (για 2 σχεδόν χρόνια) τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη και ο Γρηγόριος Ξενόπουλος διηύθυνε το περιοδικό «Διάπλασις των Παίδων» (1879-1948).
Και ενώ η λογοτεχνική γενιά είχε συσπειρωθεί στα μηνιαία περιοδικά «Εστία» (1876-1895) και «Νουμά» (1903-1931) προσφέροντας πνευματική τροφή στους αναγνώστες,  
ο Νικόλαος Τσελεμεντές ασχολήθηκε με την αναγκαία τροφή του σώματος.
   

Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ


Greece and the ancient Temple of Poseidon
ΑΥΤΗ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΤΗΣ 23ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2013, ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ "National Aeronautics and Space Administration" (NASA)

A big, bright, beautiful Full Moon will rise at sunset on Sunday. Its exact full phase (June 23, 11:32 UT) will occur shortly before it reaches perigee, the closest point to Earth in the Moon's orbit, and make it the largest Full Moon of 2013. 
But such circumstances are not very rare. The full lunar phase falls near the Moon's orbit perigee about every 14 lunar months. That means the following Full Perigee Moon will be on August 10, 2014, the 14th Full Moon after June 23.
On May 5, 2012, 14 Full Moons ago, this inspired telescopic night skyscape captured the Full Perigee Moon rising over Cape Sounion.  

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΗΓΕΜΟΝΑ"


Niccolò di Bernardo dei Machiavelli (3 Μαΐου 1469-21 Ιουνίου 1527), Φλωρεντιανός διπλωμάτης, πολιτικός στοχαστής και συγγραφέας.
Ο Μακιαβέλι έγραψε το βιβλίο ΗΓΕΜΟΝΑΣ το 1513. Ο τίτλος του ήταν II principe, (Ο πρίγκιπας), με οδηγίες για την οργάνωση της διοίκησης προς τον Lorenzo Β' των Μεδίκων, Λούκα του Ουρμπίνο. Δημοσιεύτηκε το 1532.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

ΚΑΡΤΕΡΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

SYRIAN CIVIL WAR, 2013

Inside the Cupola, NASA astronaut Chris Cassidy, an Expedition 36 flight engineer, eyeballs a point on Earth some 250 miles below him and the International Space Station before pinpointing a specific photo target of opportunity. He holds a digital still camera, equipped with a 400mm lens. Cassidy has been aboard the orbital outpost since March and will continue his stay into September. 3 June 2013
xronompala

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Η ιστορία είναι μέγας διδάσκαλος αλλά και μεγάλη παγίς

ΣΥΡΙΑ 2013
NBCNEWS.COM


Απόσπασμα από κείμενο του Παναγιώτη Κανελλόπουλου:


Η ιστορία είναι μέγας διδάσκαλος, αλλά και μεγάλη παγίς.
Είναι παγίς, όταν την βλέπωμεν, όπως δεν είναι. Δηλαδή, ως αφηρημένην και υπό ατέγκτων νόμων οιασδήποτε κατηγορίας προσδιωρισμένην πορείαν ιδεών ανεξαρτήτων από τα ανθρώπινα διλήμματα και παθήματα.
Και είναι μέγας διδάσκαλος, όταν έχωμεν την ελευθερίαν της σκέψεως δια να την αντικρύσωμεν –και να την ζήσωμεν– ως πορείαν συγκεκριμένων ανθρώπων και ιδεών, πορείαν, κατά την οποίαν αντικειμενικά αίτια και υποκειμενικά γεγονότα, αφηρημέναι ιδεολογίαι και απτοί άνθρωποι συμβαδίζουν ή διασταυρώνονται ή και συγκρούονται.
Το μόνον κρίσιμον ερώτημα είναι το εξής:
Πως είναι δυνατόν να αναλύσωμεν την ιστορίαν εις όλα –όπως θα ήτο δίκαιον– τα αναρίθμητα προσωπικά περιστατικά, τα κατά συντριπτικήν πλειονότητα ανώνυμα παθήματα, των ανθρώπων που έδρασαν και επόνεσαν ή και κατεπατήθησαν επάνω εις τους ορατούς και αόρατους δρόμους της;
Το ερώτημα τούτο έχει, χωρίς άλλο, μέγα ηθικόν βάθος. …………….
Απρίλιος Μάιος 1964

Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πολιτικός
13/12/1902-11/9/1986

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

ΚΗΡΥΚΕΙΟ ΚΑΙ DNA

Κηρύκειο ήταν το έμβλημα του Ερμή, θεού της επικοινωνίας  (οι αρχαίοι Έλληνες τον λάτρευαν ως αγγελιοφόρο, ψυχοπομπό, προστάτη του εμπορίου, των τυχερών παιχνιδιών και των κλεφτών). Το ραβδί κρατούσαν οι κήρυκες και οι πρέσβεις.
Ήταν το σύμβολο της ομόνοιας και της παύσης των διαφορών, το οποίο αποτελούνταν από μια λεπτή ράβδο δάφνης ή ελιάς με δύο μικρά φτερά και δύο φίδια που μάχονται το ένα αντίκρυ στο άλλο τυλιγμένα πάνω στη ράβδο.
Ετυμ. αρχ, κήρυξ, -υκος, που συνδέεται με τη σανσκριτική λέξη karu=τραγουδιστής, ποιητής.


Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


http://www.uwec.edu/geography/ivogeler/w188/i.htm


Η θέση των ιθαγενών της Αμερικής απέναντι στη δυτική άποψη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας:
«Η προϊστορία είναι μια δυτική έννοια σύμφωνα με την οποία κοινωνίες που δεν ανέπτυξαν γραφή δεν έχουν ιστορία. Αυτή η άποψη ταιριάζει τέλεια στο εξελικτικό πλαίσιο σκέψης των δυτικών κοινωνιών… Η αρχαιολογία ήταν μέχρι τώρα ένα μέσο κυριαρχίας και αποικιακής αποστέρησης της ταυτότητάς μας.
Αν οι Ινδιάνοι μπορούσαν να την πάρουν πίσω στα χέρια τους θα εξασφαλίζαμε νέα εργαλεία για να κατανοήσουμε την ιστορική μας εξέλιξη και έτσι θα ενδυναμώναμε τα σημερινά αιτήματά μας και σχέδια για το μέλλον» (Condori, 1989).
(από το βιβλίο «Εισαγωγή στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ).


Άρα, η εκμάθηση της Ιστορίας είναι χρήσιμη για την ισχυροποίηση της θέσης των εθνών.

Ίσως στο μέλλον ο σκοπός της θα αφορά την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και μόνον.