Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Αζτέκοι

Το 1519, ο Ισπανός κατακτητής Hernán Cortés και οι 400 άνδρες του βάδισαν προς την πρωτεύουσα των Aztec την Tenochtitlan και αμέσως ήξεραν ότι βρέθηκαν σε ένα παράξενο και θαυμάσιο μέρος. Ο αυτοκράτορας Moctezuma II, πριν από την άφιξή τους, είχε στείλει στους Ισπανούς πολυτελή κοσμήματα και ωραία ρούχα. Πιθανόν να πίστευε ότι οι Ισπανοί είναι η θεότητα Quetzalcoatl, το «προικισμένο φίδι» που επέστρεφε στο Tenochtitlan από την ανατολή, ή ότι θα υποδεχόταν απεσταλμένους από ένα φιλικό κράτος. Οι Ισπανοί, κάνοντας τους δικούς λογαριασμούς, άρχισαν να εξερευνούν την πόλη, βρήκαν ναούς εμποτισμένους με αίμα και ανθρώπινες καρδιές που καίγονταν σε κεραμικά μαγκάλια. Τόσο παχιά ήταν η δυσωδία της ανθρώπινης σάρκας, έγραψε ο χρονικογράφος Bernal Díaz del Castillo, ώστε η σκηνή έφερε στο μυαλό καστιλιάνικο σφαγείο.


Πεντακόσια χρόνια αργότερα, η κεντρική πλατεία της πόλης του Μεξικού εξακολουθεί να σφύζει από
αγοραστές και πωλητές του δρόμου, ενώ, μόνο ένα τετράγωνο μακριά, αρχαιολόγοι κάνουν προσεκτική εκταφή των λειψάνων της πόλης που ο Cortés και οι άντρες του θαύμαζαν. Σήμερα αρχαιολογικές ανασκαφές γίνονται παντού στην πόλη του Μεξικού, ακριβώς έξω από την κεντρική πλατεία, σε σοκάκια, αυλές. Όταν οι εργαζόμενοι της πόλης ασφαλτοστρώνουν εκ νέου ένα δρόμο, οι αρχαιολόγοι στέκονται δίπλα προκειμένου να ανακτήσουν κεραμικά όστρακα, οστά, και άλλα αντικείμενα που εμφανίζονται κάτω από την άσφαλτο. Οι περιοχές των ανασκαφών είναι συχνά τόσο κοντά σε σύγχρονες υποδομές, ώστε οι αρχαιολόγοι πρέπει να προσέχουν να μην υπονομευτούν τα θεμέλια των σύγχρονων κτηρίων. Η πρωτεύουσα των Αζτέκων χτίστηκε σε έναν πυθμένα λίμνης, και συχνά γίνεται άντληση των υδάτων όταν αυτές οι περιοχές πλημμυρίζουν.


Το 1978, οι εργαζόμενοι στην τοποθέτηση ηλεκτρικών καλωδίων, ανακάλυψαν τυχαία το Templo Mayor ή High Temple, δύο τετράγωνα από την κεντρική πλατεία της πόλης, Zócalo.

Το 2011, μια σημαντική τελετουργική κρύπτη ανακαλύφθηκε κάτω από το Plaza Manuel Gamio. Από αυτά τα ευρήματα, τις εν εξελίξει ανασκαφές και την έρευνα από το «Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και το Πρόγραμμα Αρχαιολογικής Αστικής Ιστορίας» (PAU) η άποψη για την κοινωνία των Αζτέκων σχετικά με  την καθημερινή ζωή, τη λατρεία, και τη διακυβέρνηση σύμφωνα με τον κανονισμό τους, έχει αλλάξει.
Οι μελετητές κατανοούν πλέον ότι οι ανθρωποθυσίες που κάποτε συγκλόνισαν τους Ισπανούς δεν σχεδιάστηκαν ως τρομοκρατία ή τιμωρία, αλλά ως αναπαραστάσεις της δημιουργίας της κοινωνίας των Αζτέκων. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει πέτρινα γλυπτά με αναπαραστάσεις βίαιων μύθων, κάποιων ανθρώπων που είχαν διαμελιστεί ή είχαν ριχτεί από μεγάλα ύψη. Και τα ανθρώπινα λείψανα ακολούθως που αποκαλύπτονται εμφανίζουν παρόμοια τραύματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μύθοι "παίχτηκαν" στην κορυφή των ναών με πραγματικούς ανθρώπους.
Οι Αζτέκοι υλοποίησαν τις πεποιθήσεις τους σχετικά με τη δημιουργία, απεικονίζοντας αυτές στο Templo Mayor. Οι Aztecs, γνωστοί επίσης ως Mexica, πίστευαν ότι η μοίρα του κόσμου βασιζόταν σε αυτό που συνέβη στα πανύψηλα ύψη των ναών τους, σύμφωνα με τον Raúl Barrera, διευθυντή του Pau.

Skull Wall, Templo Mayor
Το Templo Mayor ήταν ο ιερότερος τόπος τους, αλλά περισσότερο από αυτό, ήταν το κέντρο του Mexica σύμπαντος. Από αυτόν τον τόπο οι Αζτέκοι ήρθαν σε επαφή με τον θεϊκό κόσμο και με τον υπόγειο, λέει ο Eduardo Matos Moctezuma, αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Μουσείο Templo Mayor.


Σε όλη την έκταση της πόλης του Μεξικού, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περίπου 40.000 αντικείμενα, που περιελάμβαναν καθρέπτες κατασκευασμένους από γυαλιστερό οψιανό, όστρακα χελώνας του Ειρηνικού, καθώς και πολύτιμες μάσκες από νεφρίτη και τυρκουάζ, και όλα μαρτυρούν τον πλούτο της αυτοκρατορίας. Άλλα αντικείμενα (όστρακα-μαλάκια από τον Ειρηνικό, δόντια καρχαρία της Καραϊβικής, νεφρίτη από το νότιο Μεξικό) έδωσαν στους ερευνητές βαθύτερη κατανόηση της ακμής των εμπορικών δεσμών που είχαν σφυρηλατηθεί από τους Αζτέκους, επί αυτοκρατορίας του Ahuítzotl -προκάτοχος του αυτοκράτορα Moctezuma- ο οποίος κυβέρνησε από το 1486 έως το 1502. Πρόσθεσε εδάφη τόσο μακριά όσο το Chiapas στη σφαίρα της επιρροής της πόλης, κατέκτησε περιοχές πλούσιες σε παραγωγή κακάο, και άνοιξε τους εμπορικούς δεσμούς και με τις δύο ακτές. Οι φόροι προέρχονταν από υποτελή κράτη.

Παρά το γεγονός ότι έχουμε μάθει πολλά για τους Αζτέκους, το ερώτημα πώς αυτή η τεράστια αυτοκρατορία έπεσε στα χέρια των Ισπανών σε λίγες μόνο εβδομάδες πολέμου, εξακολουθεί να ερεθίζει τους ιστορικούς, και οι ανασκαφές στο κράτος τους λίγα στοιχεία έχουν προσθέσει στη συζήτηση. Παρά τη νέα έρευνα η οποία τονίζει τον πιθανό ρόλο της νόσου που μεταφέρθηκε από τους Ευρωπαίους, μεξικανοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο βασικός παράγοντας ήταν η δυσαρέσκεια των γειτόνων των Αζτέκων.
Οι Ισπανοί ενώθηκαν με χιλιάδες ιθαγενείς ανθρώπους που ήταν εχθροί των Αζτέκων. Γιατί; Επειδή ήταν αγανακτισμένοι από την πληρωμή φόρων και είδαν τον Cortés ως σωτηρία τους, λέει ο Matos Moctezuma.
Αλλά πριν από την κατάρρευση των Αζτέκων, ο Moctezuma και ο Cortés είχαν γίνει φίλοι για μικρό χρονικό διάστημα. Ο Díaz έγραψε: «Ο Moctezuma πήρε [Cortés] από το χέρι και του είπε να ρίξει μια ματιά στη μεγάλη πόλη του και σε πολλά άλλα που υπήρχαν γύρω από τη λίμνη. Στη συνέχεια, κάλεσε τον Cortés να ανέβει στο Templo Mayor για να έχει καλύτερη θέα».
Μέσα σε δύο χρόνια από εκείνη τη στιγμή, η μεγάλη πόλη Moctezuma εξαφανίστηκε. Μόνο τώρα οι αρχαιολόγοι μαθαίνουν τι ακριβώς επέζησε και βρίσκεται κάτω από τις πέτρες επίστρωσης και τα κτίρια που συνθέτουν την πόλη του Μεξικού σήμερα. 📎αμερικάνικα άλογα
 
ΠΗΓΉ:  archaeology.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου