Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

The One True Key To Forgiving Yourself by Deepak Chopra


Τσόπρα Ντίπακ

Ο πνευματικός ηγέτης και συγγραφέας τού «Για ποιο πράγμα είστε πεινασμένοι;» εξετάζει πώς μπορούμε να βρούμε αυτο-αποδοχή.
Κατά κάποιο τρόπο, ακόμη και σε μια κουλτούρα που δίνει συγχώρεση, η ενοχή δεν είναι τόσο εύκολο να διαγραφεί. Αν έχετε κάνει κάτι για το οποίο αισθάνεστε βαθιά ντροπή ή ενοχή, τα συναισθήματά σας βρίσκονται κάπου στην ακόλουθη κλίμακα: Έκανα ένα τρομερό πράγμα. Έχω ένα τρομερό μυστικό. Κάποιος με έκανε να αισθάνομαι ότι είμαι ένα τρομερό πρόσωπο. Ή είμαι ένα τρομερό πρόσωπο.


Οι δηλώσεις αυτές αναμειγνύονται μαζί στην ψυχή, και  είναι το κλειδί για να συγχωρέσετε τον εαυτό σας. Το να κάνεις ένα κακό πράγμα δεν είναι το ίδιο με το να είσαι κακός άνθρωπος. Φανταστείτε ένα μικρό παιδί που συλλαμβάνεται τη στιγμή που παίρνει μπισκότα από το βάζο και η μητέρα του το επιπλήττει. Εάν το παιδί είναι αρκετά νέο, δεν μπορεί να διαχωρίσει το "έκανα ένα κακό πράγμα" από το "είμαι κακός." Και δεδομένου ότι το πρόσωπο που το κάνει να νιώθει ένοχος είναι η μητέρα του, η ενοχή που προκύπτει, έρχεται με την απόλυτη εξουσία. (Αυτός είναι ένας λόγος που μερικοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι θεοί και θεές είναι πραγματικά σωσίες των γονιών -μας κάνουν να νιώθουμε μικρά, αδύναμα και ευάλωτα από τη σύγκριση).
Ως ενήλικας, ας πούμε ότι έχετε κάνει κάτι που με τα πρότυπά σας είναι μια ένοχη δράση. Έχετε απατήσει τον φόρο εισοδήματος σας ή τον σύζυγό σας, σας φαλκιδεύεται ένα βιογραφικό δουλειά ή έχεις ένα καλό φίλο σε μπελάδες. Δεν μπορείτε δεν συγχωρήσετε τον εαυτό σας, απλώς βάζοντας την κακή ενέργεια κατ’ αναλογία και να κινηθείτε.

Οπότε τι κάνετε;
Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να απαλλαγούμε από την ενοχή είναι οι εξής:
1. Ομολογήστε σε μια μορφή εξουσίας και ζητήστε συγγνώμη.
2. Εκτελέστε μια πράξη εξιλέωσης.
3. Προσευχηθείτε για τη θεία συγχώρεση.
4. Εκτελέστε μια τελετουργία μετάνοιας και κατευνασμού.

Έχει συχνά επισημανθεί πόσο ψυχολογικά αποτελεσματικά αποδεικνύεται ότι είναι η Καθολική ομολογία (και οι τέσσερις προσεγγίσεις για τη διαγραφή της ενοχής περιλαμβάνονται). Αλλά η αποτελεσματικότητα των βημάτων αυτών μειώνεται αν δεν έχετε βαθιά πίστη. Ακόμα κι αν δεν έχετε καμία θρησκευτική πίστη σε όλα, το κλειδί για να συγχωρήσετε τον εαυτό σας παραμένει το ίδιο: Θα πρέπει να πιστέψετε ότι έχετε συγχωρεθεί.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το να ζεις με την ενοχή είναι πολύ χειρότερο από το να πας στο πρόσωπο που έχεις αδικήσει, ομολογώντας το παράπτωμα και ζητώντας συγχώρεση. Ακόμα κι αν λέει όχι, έχετε φέρει το ένοχο μυστικό σας στο φως, και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα.
Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται τόσο ντροπή που δεν μπορούν να πουν σε κανέναν το μυστικό τους. Το αποτέλεσμα είναι το χειρότερο είδος της ενοχής, που αυτοκαταστρέφεται και δεν υπάρχει ευκαιρία για ανακούφιση. Αν αισθάνεστε ότι έχετε αυτό το είδος της βαθιάς ενοχής, θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να πιστέψετε ότι έχετε συγχωρεθεί. Μπορεί να χρειαστεί να λάβετε μικρά βήματα για να φτάσετε εκεί. Για παράδειγμα:

1. Γράψτε μια επιστολή ομολογώντας το μυστικό σας. Συμπεριλάβετε κάθε λεπτομέρεια. Πάρτε το χρόνο σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αφήσει τίποτα απ’ έξω. Όταν είστε βέβαιοι ότι η επιστολή είναι πλήρης, εκτελέστε μια τελετουργία, όπου μπορείτε να κάψετε το γράμμα ή παραδώστε το στη θάλασσα –κάτι που θα το εξαφανίσει τελείως. Καθώς το κάνετε αυτό, πείτε, «έβαλα την ενοχή μου πίσω μου. Τώρα ανήκει στο Θεό (ή στο Σύμπαν)». Επαναλάβετε αυτό το τελετουργικό αρκετές φορές, όσο απαιτείται. Δεν μπορείτε να απαλλάξετε τον εαυτό σας εντελώς, αλλά θα φέρει την ενοχή σας προς το φως, το οποίο είναι το μόνο μέρος όπου μπορεί να επουλωθούν ψυχολογικά τραύματα.

2. Βάλτε το παράπτωμά σας στους ώμους κάποιου άλλου, φανταζόμενοι ότι η ενοχή δεν είναι δική σας. Τώρα καθίστε σε δίκη. Γράψτε λεπτομερώς ποια τιμωρία αξίζει αυτό το πρόσωπο και ταυτόχρονα συμπεριλάβετε τους λόγους για έλεος. Εξετάστε την ισορροπία μεταξύ της τιμωρίας και της συγχώρεσης. Οι περισσότεροι ένοχοι θα είναι πολύ πιο επιεικείς σε κάποιον άλλο εκτός από τον εαυτό τους. Αυτή η άσκηση σας δίνει μια προοπτική για τα ένοχα συναισθήματά σας.

3. Υιοθετήστε ένα μάντρα, που θα λέτε στον εαυτό σας τη στιγμή που προκύπτει μια ένοχη μνήμη ή συναίσθημα. Οι παρακάτω φράσεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές: «δεν είμαι αυτό το άτομο πια» ή «η προσοχή μου ανήκει στο παρόν» ή «δεν είμαι εδώ για να υποφέρω άλλο πια». Επιλέξτε την κατάλληλη φράση και επαναλάβετε, χωρίς αποτυχία, κάθε φορά που νιώθετε ένοχος. Με αυτόν τον τρόπο, δεν λέτε μόνο στον εαυτό σας την αλήθεια, γιατί δεν είστε, πια, το πρόσωπο που διέπραξε παράπτωμα στο παρελθόν, αλλά δίνετε, επίσης,  στο μυαλό σας μια νέα, πιο θετική συμβολή. Αυτό θα βοηθήσει να απεξαρτηθεί η παλιά καλωδίωση, που κρατά μηνύματα ενοχής καιρό μετά την ενοχή.

Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το ένοχο μυστικό σας, δεν έχει σημασία αν η ενοχή σας είναι γκρίνια ή σύνθλιψη. Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος. Κάντε ό, τι χρειάζεται, μέχρι να πιστέψετε πραγματικά ότι έχετε συγχωρεθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου