Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

2014, φωτογραφία: Ναυσικά

αρχ. Ακαδημία/Ακαδήμεια< Ακάδημος ή Εκάδημος 
(ο πρώτος οικιστής) 
εκάς (μακριά) + δήμος= μακρά ευρισκόμενος δήμος







Ίχνη κατοίκησης στην Ακαδημία Πλάτωνος υπάρχουν από την προϊστορική έως την αρχαϊκή εποχή. Τον 6ο αι. π.Χ. ιδρύθηκε εδώ ένα από τα τρία Γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας και δημιουργήθηκε ιερό άλσος οριζόμενο από περίβολο. Φιλοξενούσε πολλά ιερά και βωμούς, όπως του Ακαδήμου, του Έρωτα, του Διός Καταιβάτου, του Προμηθέα και του Ηφαίστου. Από εδώ άρχιζε λαμπαδηδρομία προς το Δίπυλο προς τιμήν των πεσόντων που θάβονταν στο Δημόσιον Σήμα.
Περί το 388 π.Χ. ο Πλάτων ίδρυσε στο Γυμνάσιο την περίφημη Φιλοσοφική Σχολή του.
Κατά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Αθήνας το 86 π.Χ. το άλσος καταστράφηκε από το Σύλλα.
Η Σχολή του Πλάτωνα λειτούργησε για χίλια περίπου χρόνια, γνωρίζοντας μεγάλη ακμή ιδίως με τους λεγόμενους
Νεοπλατωνικούς φιλόσοφους, έως το 529 μ.Χ., όταν με διάταγμα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού έκλεισαν για πάντα όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα της Αθήνας, ορίζοντας έτσι το πραγματικό τέλος του αρχαίου κόσμου. Οι νεώτεροι περιηγητές, οι οποίοι αναζητούσαν την Σχολή του Πλάτωνα, ταύτισαν τη θέση χάρις και στην επιβίωση του αρχαίου ονόματός της με την μορφή "Καθήμεια". Οι ανασκαφές άρχισαν το 1929 από τον Αιγυπτιώτη θαυμαστή του Πλάτωνα αρχιτέκτονα Π. Αριστόφρονα με δική του πρωτοβουλία, επιμέλεια και δαπάνη έως το 1940. Συνεχίστηκαν από τον Φ. Σταυρόπουλλο από το έτος 1955 έως το 1963 με δαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας.


φωτογραφία: Ναυσικά   
ερείπια Γυμνασίου (γυμνάσιο στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο χώρος που γίνονταν γυμναστικές ασκήσεις· ετυμ. από τη λέξη «γυμνός»), φωτογραφία: Ναυσικά                    


Τα (καλυμμένα με χώμα) αρχαιολογικά λείψανα χρονολογούνται από το 2.200 π.Χ.
φωτογραφία: Ναυσικά





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου