Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

και... αμερικάνικα άλογα

Μάστανγκ Foto: Kelly Jay 
 
 
 
Στις αμερικάνικες καουμπόικες κινηματογραφικές 
ταινίες το σενάριο είναι παρόμοιο: οι Δυτικοί προστατεύουν το οχυρό τους από τις "κακές" φυλές των Ινδιάνων -απαραίτητο αξεσουάρ της κάθε φυλής ο "σοφός" γέρος.
Οι Νative (γηγενείς κάτοικοι) διακρίνονται για την ιππευτική τους ικανότητα αλλά και για τον σεβασμό που δείχνουν στα άλογα. Μάλιστα, αρκετά ονόματα Ινδιάνων περιλαμβάνουν τη λέξη «άλογο».
 
Υπάρχει, όμως, μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια...
Η ήπειρος Αμερική δεν είχε άλογα!!!  Η αμερικάνικη πανίδα περιλάμβανε βίσονες και λάμα!

Οι κινηματογραφικές ταινίες της δεκαετίας του 1950 έως 1970 βασίζονται σε γεγονότα που είχαν εκτυλιχτεί κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα. Ειδικότερα, τον 19ο αιώνα οι λευκοί χριστιανοί αποικιοκράτες είχαν αποφασίσει να περιορίσουν τις τοπικές φυλές σε καταυλισμούς ώστε να μπορέσουν να καρπωθούν τον πλούτο των εδαφών τους. Φερ’ ειπείν χρυσό και άργυρο (μέταλλα, τα οποία λόγω του ότι βρίσκονταν σε μεγάλο βάθος δεν εκμεταλλεύονταν οι Ινδιάνοι), κακάο και την υπέροχη φημισμένη μεξικάνικη βανίλια. 
η Βανίλια είναι είδος ορχιδέας
(ουδεμία σχέση με το χημικό κατασκεύασμα που πωλείται σε φιαλίδια
και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική)


Το όνομα ‘Τρελό άλογο’ ανήκε στον Τασούνκα Ουίτκο∙ επρόκειτο για τον αρχηγό  των Λακότα.  Το ‘Τρελό άλογο’ ήταν επικεφαλής των ινδιάνικων φυλών (όπως Τσεγιέν, Σιου), οι οποίες υπερασπιζόμενες τα κυριαρχικά τους δικαιώματα ηττήθηκαν από τους λευκούς χριστιανούς (καθολικοί, προτεστάντες) κατακτητές το 1876, στη μεγάλη φονική μάχη στο Little Bighorn (ποταμός). 
Τα άλογα (μαζί με τα όπλα και τις ασθένειες, που θέρισαν τους ντόπιους κατοίκους) στη Νέα Γη έφεραν οι κονκισταδόρες Ισπανοί, Πορτογάλοι (το β΄ μισό του 15ου αι. μ.Χ.) ενώ οι Άγγλοι, οι Γάλλοι (τον 17ο αι.). Σε μικρό χρονικό διάστημα οι Ινδιάνοι
εξοικειώθηκαν με τα άλογα, τα οποία χρησιμοποιούσαν είτε στις πολεμικές επιχειρήσεις είτε για τη μεταφορά αντικειμένων. Εν συνεχεία, οι Ινδιάνοι, επιδίδονταν σε επιδρομές κλοπής αλόγων καθώς είχαν εκτιμήσει τις διευκολύνσεις που προέκυπταν από την κατοχή των.
Τα ξακουστά αδάμαστα άλογα Μάστανγκ (μεξικοϊσπανική λέξη mestengo, δηλαδή «αδέσποτο άλογο»)  προέρχονται από την Ευρωπαϊκή ήπειρο και αφέθηκαν από τους αποίκους ελεύθερα στην περιοχή Νεβάδα. Θεωρούνται όμως πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του «Far West» (με ό,τι ο όρος περιλαμβάνει). 


📌Τα άλογα σύμφωνα με έρευνες εξημερώθηκαν πριν 6.000 χρόνια από τους τουρκομανικής και μογγολικής καταγωγής λαούς των στεπών της κεντρικής και δυτικής Ασίας (σημερινό Καζακστάν, Ουκρανία, Τουρκιστάν, Ουζμπεκιστάν, Μογγολία, κ.ά.). 
Οι νομαδικοί λαοί που κατοικούσαν στα αφιλόξενα και άγονα εδάφη των στεπών έχουν μείνει στην Ιστορία ως οι πιο σκληροί πολεμιστές και οι καλύτεροι ιππείς παγκοσμίως. 
Οι δυτικοευρωπαίοι ονόμαζαν «Μάστιγα του Θεού» αυτό που οι Μογγόλοι έλεγαν η «Χρυσή Ορδή» του Τζένγκις Χαν (13ος αι.)
Γνωστοί και οι Πάρθιοι (στην Κασπία θάλασσα) ιππείς και τοξότες που προσποιούμενοι ότι εγκαταλείπουν τη μάχη γυρνούσαν τον κορμό του σώματός τους και έριχναν βέλη στον εχθρό (εξού και η φράση «πάρθιο βέλος»).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου