Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΙ... ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΛΟΓΑ

Στις αμερικάνικες κινηματογραφικές ταινίες, τις λεγόμενες καουμπόικες, το σενάριο είναι παρόμοιο:
Μάστανγκ Foto: Kelly Jay 
οι Δυτικοί προστατεύουν το οχυρό τους από τις "κακές" φυλές των Ινδιάνων -απαραίτητο αξεσουάρ της κάθε φυλής ο "σοφός" γέρος.
Οι Νative (γηγενείς κάτοικοι) διακρίνονται για την ιππευτική τους ικανότητα αλλά και για τον σεβασμό που δείχνουν στα άλογα. Μάλιστα, αρκετά ονόματα Ινδιάνων περιλαμβάνουν τη λέξη «άλογο».

Υπάρχει, όμως, μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια...
Η ήπειρος Αμερική δεν είχε άλογα!!!  Η αμερικάνικη πανίδα περιλάμβανε βίσονες και λάμα!

Οι κινηματογραφικές ταινίες της δεκαετίας του 1950 έως 1970 βασίζονται σε γεγονότα που είχαν εκτυλιχτεί κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα. Ειδικότερα, τον 19ο αιώνα οι λευκοί χριστιανοί αποικιοκράτες είχαν αποφασίσει να περιορίσουν τις τοπικές φυλές σε καταυλισμούς ώστε να μπορέσουν να καρπωθούν τον πλούτο των εδαφών τους. Φερ’ ειπείν χρυσό και άργυρο (μέταλλα, τα οποία λόγω του ότι βρίσκονταν σε μεγάλο βάθος δεν εκμεταλλεύονταν οι Ινδιάνοι), κακάο και την υπέροχη φημισμένη μεξικάνικη βανίλια. 
η Βανίλια είναι είδος ορχιδέας
(ουδεμία σχέση με το χημικό κατασκεύασμα που πωλείται σε φιαλίδια
και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική)Το όνομα ‘Τρελό άλογο’ ανήκε στον Τασούνκα Ουίτκο∙ επρόκειτο για τον αρχηγό  των Λακότα.  Το ‘Τρελό άλογο’ ήταν επικεφαλής των ινδιάνικων φυλών (όπως Τσεγιέν, Σιου), οι οποίες υπερασπιζόμενες τα κυριαρχικά τους δικαιώματα ηττήθηκαν από τους λευκούς χριστιανούς (καθολικοί, προτεστάντες) κατακτητές το 1876, στη μεγάλη φονική μάχη στο Little Bighorn (ποταμός). 

Τα άλογα (μαζί με τα όπλα και τις ασθένειες, που θέρισαν τους ντόπιους κατοίκους) στη Νέα Γη έφεραν οι κονκισταδόρες Ισπανοί, Πορτογάλοι (το β΄ μισό του 15ου αι. μ.Χ.) ενώ οι Άγγλοι, οι Γάλλοι (τον 17ο αι.). Σε μικρό χρονικό διάστημα οι Ινδιάνοι εξοικειώθηκαν με τα άλογα, τα οποία χρησιμοποιούσαν είτε στις πολεμικές επιχειρήσεις είτε για τη μεταφορά αντικειμένων. Εν συνεχεία, οι Ινδιάνοι, επιδίδονταν σε επιδρομές κλοπής αλόγων καθώς είχαν εκτιμήσει τις διευκολύνσεις που προέκυπταν από την κατοχή των.

Τα ξακουστά αδάμαστα άλογα Μάστανγκ (μεξικοϊσπανική λέξη mestengo, δηλαδή «αδέσποτο άλογο»)  προέρχονται από την Ευρωπαϊκή ήπειρο και αφέθηκαν από τους αποίκους ελεύθερα στην περιοχή Νεβάδα. Θεωρούνται όμως πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του «Far West» (με ό,τι ο όρος περιλαμβάνει). 

Συμπληρωματικά:
Τα άλογα σύμφωνα με έρευνες εξημερώθηκαν πριν 6.000 χρόνια από τους τουρκομανικής και μογγολικής καταγωγής 
λαούς των στεπών της κεντρικής και δυτικής Ασίας (σημερινό Καζακστάν, Ουκρανία, Τουρκιστάν, Ουζμπεκιστάν, Μογγολία, κ.ά.). 
Οι νομαδικοί λαοί που κατοικούσαν στα αφιλόξενα και άγονα εδάφη των στεπών έχουν μείνει στην Ιστορία ως οι πιο σκληροί πολεμιστές και οι καλύτεροι ιππείς παγκοσμίως. 
Οι δυτικοευρωπαίοι ονόμαζαν «Μάστιγα του Θεού» αυτό που οι Μογγόλοι έλεγαν η «Χρυσή Ορδή» του Τζένγκις Χαν (13ος αι.)
Γνωστοί και οι Πάρθιοι (στην Κασπία θάλασσα) ιππείς και τοξότες που προσποιούμενοι ότι εγκαταλείπουν τη μάχη γυρνούσαν τον κορμό του σώματός τους και έριχναν βέλη στον εχθρό (εξού και η φράση «πάρθιο βέλος»).
Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΛΙΝΙΓΚΡΑΝΤ

Στο Καλίνιγκραντ γίνεται η εξόρυξη του 80%
της παγκόσμιας παραγωγής κεχριμπαριού
....... βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές της Βαλτικής και συνορεύει βορειοανατολικά με τη Λιθουανία και νότια με την Πολωνία. 

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι αυτή η μικρή περιοχή (διπλάσιας έκτασης από την Κρήτη) ανήκει στη Δημοκρατία της Ρωσίας, με την οποία δεν συνδέεται εδαφικά –μάλιστα απέχει αρκετά χιλιόμετρα.
 
 είναι η γενέτειρα πόλη
του στοχαστή Ιμανουήλ Καντ
Το πρώην Κένινγκσμπερκ ανήκε στην ανατολική Πρωσία. Οι ΄μεγάλοι΄ ηγέτες των ΕΣΣΔ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ στη Συμφωνία του Πότσνταμ (1945, μετά τη λήξη του Β΄ΠΠ) αποφάσισαν η συγκεκριμένη περιοχή να περάσει στην Σοβιετική Ένωση και έτσι μετονομάστηκε σε Καλίνιγκραντ.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989, το Καλίνιγκραντ παρέμεινε στη δικαιοδοσία της Ρωσίας και όχι της Λιθουανίας -η οποία έγινε αργότερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. 
Ο ρωσικός αυτός θύλακας -εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας- διαθέτει ρωσικούς πυραύλους.

................

Η Ρωσία, η εδαφικά μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, επιθυμούσε και επιθυμεί  διακαώς το άνοιγμα προς θάλασσα.

  • Έτσι, ο τσάρος (Μέγας) Πέτρος Α΄ το 1703 ίδρυσε την Πετρούπολη: το πρώτο λιμάνι της Ρωσίας στη Βαλτική.
  • Η (Μεγάλη) Αικατερίνη το 1794 την Οδησσό (ανήκει στην Ουκρανία) στη Μαύρη Θάλασσα.
  • Ο Αλέξανδρος ο Β΄ το 1871 το Βλαδιβοστόκ στην Ιαπωνική θάλασσα.
  • Ο Ιωσήφ Στάλιν το απομακρυσμένο… Καλίνιγκραντ. 
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ

Τον έλληνα φωτογράφο του Reuters, Γιάννη Μπεχράκη, επέλεξε η βρετανική εφημερίδα Guardian ως τον καλύτερο φωτογράφο του 2005. Η εφημερίδα δημοσιεύει μάλιστα μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες του για τα δύο μεγαλύτερα θέματα του 2015 – την προσφυγική 
Μιλώντας για την εμπειρία του όσον αφορά την προσφυγική κρίση ο Γιάννης Μπεχράκης λέει στην εφημερίδα: «Καλύπτω τα προσφυγικά θέματα για πάνω από 25 χρόνια, αλλά φέτος ήταν διαφορετικά: οι μετανάστες έφταναν στην πατρίδα μου. Τουλάχιστον δύο πλοία έφταναν κάθε βράδυ, με τους πρόσφυγες να είναι φοβισμένοι γιατί δεν ήξεραν πως θα αντιδράσουν οι λιμενικοί και οι ντόπιοι. Μικρές λέμβοι συνέχισαν να καταφτάνουν κι ας χάλαγε ο καιρός. 
«Η συναισθηματική επίδραση από την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης είναι καταστροφική. Υποφέρω από αϋπνία και εφιάλτες και ένιωσα τόσες πολλές φορές ενοχές επειδή δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω. Έχω κι εγώ προσφυγικό αίμα στις φλέβες μου και είμαι κι εγώ πατέρας», θα συμπληρώσει.


και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα
Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ
Στον κεραυνό και στη βροχή
κάνω κρυφά μια προσευχή
να `χεις τον ήλιο συντροφιά
στη
συννεφιά

In lightning and rain
secretly do a prayer
to `ve sun companionship

the cloudy
Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

ΔΙΔΥΜΕΣ ΦΛΟΓΕΣΛέγεται, πως συναντάς την αδελφή σου ψυχή – δίδυμη φλόγα και παραμένεις μαζί της, μόνο όταν έχεις να συντελέσεις μαζί της ένα σημαντικό έργο, μία αποστολή για το καλό της ανθρωπότητας.

Στη πάροδο των ενσαρκώσεων, όταν η Αγάπη γίνεται απόλυτη, συνήθως έρχεται με το αντίθετο φύλο γιατί μέσα από τον έρωτα εκλύεται έντονη δημιουργία, πάθος, ενέργεια και δράση. Η ερωτική αγάπη δίνει την ευκαιρία στην απόλυτη Αγάπη να αναπτυχθεί, μέσα από τις έντονες ενέργειες που εκλύονται! Δημιουργείται, τότε, η Αγάπη άνευ όρων η οποία πηγάζει αυθόρμητα στις αδελφές ψυχές – δίδυμες φλόγες.
Για να φθάσει μία ψυχή στο σημείο να έχει δίδυμη φλόγα, σημαίνει ότι έχει περάσει όλα τα στάδια της εξελικτικής της διαδικασίας, να έχει γενικά, ωριμάσει.