https://independent.academia.edu/NAFSIKA

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (1878-1958)


Αφίσα για τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
                του Νικόλαου Τσελεμεντέ


H ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και Άρτας το 1881 στην Ελλάδα ακολουθήθηκε από εσωτερική αναδιάρθρωση και έτσι έγινε εντονότερη η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας (από τον Χαρίλαο Τρικούπη έως τον Ελευθέριο Βενιζέλο) για να αποκτήσει η χώρα ευρωπαϊκή φυσιογνωμία.

Οι ποιητές και λογοτέχνες -υιοθετώντας σιγά σιγά τη δημοτική γλώσσα- επηρεάστηκαν από τα λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής, όπως τον Παρνασσισμό, Συμβολισμό, Ρεαλισμό, Νατουραλισμό, τα οποία είχαν γεννηθεί στη Γαλλία.
    Την περίοδο 1880-1930, ο Κωστής Παλαμάς κυριαρχούσε στην «Νέα Αθηναϊκή Σχολή», ο Νικόλαος Πολίτης συγκέντρωνε λαογραφικό υλικό, ο Γιάννης Βλαχογιάννης "αποκρυπτογραφούσε" (για 2 σχεδόν χρόνια) τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη και ο Γρηγόριος Ξενόπουλος διηύθυνε το περιοδικό «Διάπλασις των Παίδων» (1879-1948).
Και ενώ η λογοτεχνική γενιά είχε συσπειρωθεί στα μηνιαία περιοδικά «Εστία» (1876-1895) και «Νουμά» (1903-1931) προσφέροντας πνευματική τροφή στους αναγνώστες,  
ο Νικόλαος Τσελεμεντές ασχολήθηκε με την αναγκαία τροφή του σώματος.
   
Ο Ν. Τσελεμεντές, ο οποίος σπούδασε την τέχνη της Μαγειρικής στη Βιέννη, το 1910 εξέδωσε το μηνιαίο εκλαϊκευμένο περιοδικό «Οδηγός Μαγειρικής». Ο οδηγός περιείχε συνταγές,  συμβουλές για τη διατροφή και τη διακόσμηση των πιάτων εκσυγχρονίζοντας έτσι την ελληνική κουζίνα και εμπλουτίζοντάς την με "γαλλικά πιάτα".

Το 1930 κυκλοφόρησε και το βιβλίο με τον ίδιο τίτλο. Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη ώστε  οποιοδήποτε βιβλίο μαγειρικής έως και σήμερα θεωρείται "τσελεμεντές". 

.....................................................



Ρίζος Ιάκωβος (1849-1926)
Στην ταράτσα (Αθηναϊκή βραδιά), 1897
Λάδι σε μουσαμά , 111 x 167 εκ.
Δωρεά του καλλιτέχνη. Εθνική Πινακοθήκη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου