https://independent.academia.edu/NAFSIKA

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

O Ήλιος βασιλεύει....

«... κι αυτό γιατί ντύνεται, λίγο πριν τη δύση του, με τα χρώματα της αυτοκρατορικής βυζαντινής
Κωνσταντινούπολη ή Istanbul
πορφύρας. Το αμετάφραστο σε άλλη γλώσσα «ο ήλιος δύει». Θεωρώ την παράδοξη αυτή έκφραση ως αδιάψευστη απόδειξη της συνέχειας, ως κληρονομιά μιας διαχρονικής αψεγάδιαστης εμπειρίας».
Σελίδα 46 από το βιβλίο Πόσο ελληνικό είναι το Βυζάντιο; Πόσο Βυζαντινοί οι Νεοέλληνες, εκδ. Gutenberg 2016,

της ακάματης Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ.











-Η πορφύρα, χρωστική ουσία, παράγεται από ένα σπάνιο όστρακο που αποδίδει κόκκινο, μενεξεδί έως μπλε χρώμα. Συλλογή οστράκων γινόταν στη σημερινή Παλμύρα (αρχαία Φοινίκη) της Συρίας! Η παρασκευή πορφυρών ενδυμάτων ήταν δαπανηρή. Εξ αυτού (το χρώμα της χαράς!)  ήταν προνόμιο των αυτοκρατόρων, βασιλιάδων.

Έτσι. Για χάρη της συζήτησης... 
Βρήκε απάντηση η απορία μου: γιατί λέμε ότι ο Ήλιος βασιλεύει ενώ κατευθύνεται στο κατώτατο σημείο και τελικώς χάνεται από τον ορίζοντα!


......................................................................................................................................................
Σμύρνη ή Izmir
Έτσι. Για χάρη του συναισθήματος...
Το χρώμα της καταστροφής!
31 Αυγ. (Πέμπτη)-4 Σεπτ. 1922 με το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο ή 13-17/09/1922 με το Γρηγοριανό.
Επί βασιλείας Κωνσταντίνου Α΄ Γκλύξμπουργκ (1868-1923) ο ουρανός και η θάλασσα της Σμύρνης πήρε πορφυρά χρώματα από τα γλωσσίδια της μεγάλης πυρκαγιάς. Η λάμψη της πυρκαγιάς έφτανε μέχρι τη Σάμο και τη Χίο. 



...............................

Έτσι. Για χάρη της Ιστορίας...
2 Ιουλίου 1916
Εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Τατόι όπου κάηκαν τα Ανάκτορα και η πανίδα του δασοκτήματος που ανήκε στον πορφυρογέννητο Κωνσταντίνο Α΄ Γκλύξμπουργκ.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος χαρακτηριζόταν ως «σατανάς» φαίνεται όμως ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν ο Βελζεβούλης που έβραζε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στα καζάνια της Κόλασης.

....................................................................................................................................................

Πόσο ελληνικό είναι το Βυζάντιο;
Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ  

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου