Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ: Κάστωρ και Πολυδεύκης


Οι Διόσκουροι σε ερυθρόμορφο αγγείο του 5ου  αιώνα π.Χ.
 
Οι Διόσκουροι (Διός+Κούροι) ήταν δίδυμα παιδιά του Δία και της Λήδας. Σύμφωνα με το μύθο, η Λήδα, από την ένωσή της με τον μεταμορφωμένο σε Κύκνο, Δία γέννησε δυο αβγά. Από το πρώτο γεννήθηκε η ωραία Ελένη, ενώ από το δεύτερο δύο δίδυμα αγόρια, οι Διόσκουροι, ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης.
Οι δυο νέοι ήταν θεοί του φωτός. Ο Κάστορας αναδείχτηκε σε ασύγκριτο καβαλάρη και δαμαστή αλόγων, ενώ ο Πολυδεύκης σε ανίκητο πυγμάχο. Προσωποποιούσαν για τους Έλληνες την εντιμότητα, τη γενναιοψυχία, την τόλμη, την ευγένεια και την αρετή. Ήταν προστάτες των καραβιών και των ναυτικών. Οι Έλληνες τους λάτρευαν ενώ συχνά ζητούσαν από αυτούς συμπαράσταση και βοήθεια στις δύσκολες ώρες. Ήταν οι προστάτες και σωτήρες των θνητών.
Και οι δύο έλαβαν μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία μαζί με τον Ιάσονα. Ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης ενεπλάκησαν κάποια στιγμή σε μια διαμάχη με κάποιους άλλους δίδυμους αδερφούς και ο Κάστωρ που ήταν θνητός έχασε την ζωή του και ο Πολυδεύκης παρακάλεσε τότε τον πατέρα τους τον Δία να φέρει τον Κάστορα πίσω στη ζωή. Ο Δίας τελικά τους επέτρεψε να ζήσουν αλλά εναλλάξ. Ο καθένας τους θα περνούσε μια μέρα στο βασίλειο του Άδη ενώ ο άλλος θα βρισκόταν στον Όλυμπο και αντίστροφα. 
 
Συμβολικά ο μύθος αντιπροσωπεύει το βίωμα των αντίθετων εμπειριών που επαναλαμβάνεται κυκλικά, δηλαδή όταν είναι θνητοί πρέπει να γεύονται μόνο το θάνατο και το σκοτάδι και όταν βρίσκονται σε μια εία" θέση να απολαμβάνουν τα προνόμια των Θεών. stardome.gr
Άγαλμα ενός από τους Διόσκουρους  στο Καπιτώλιο της Ρώμης  


THE BIRTH OF CASTOR AND POLLUX 1994, Oil on linenΟ Ζεὺς καταστέρισε τοὺς Διοσκούρους τοποθετώντας τους στο άστρο των Διδύμων. Το ζώδιο των Διδύμων συμβολίζει τους Διόσκουρους. 

 

Ο αστερισμός των Διδύμων είναι ορατός κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Ο Ήλιος ανατέλλει στους Διδύμους από την 15η Ιουνίου ως την 16η Ιουλίου. Τέλη Αυγούστου γίνεται ορατός πριν την αυγή, μέσα Οκτωβρίου ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα. Στις αρχές Ιανουαρίου δύει πριν την αυγή, μέσα Απριλίου δύει τα μεσάνυχτα και τέλη Μαΐου δύει μετά τον Ήλιο. 

Αποτελείται από 25 αστέρια και η μέση απόσταση από τον Ήλιο είναι 57.850.000 χλμ. Η μάζα του ίση προς το 0,04 της μάζας της Γης. Είναι ο δεύτερος πιο μικρός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, αλλά ο πιο ταχύς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου