Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΙΡΑΙΑΣ


ββββββββββ….
Ο  ήχος του βαποριού που σαλπάρει ή δένει στο λιμάνι δεν άφηνε και δεν αφήνει τους κατοίκους να ξεχάσουν την κοινή μοίρα όλων: από κάπου ήρθαμε, και κάπου θα πάμε. Η παραμονή, στο εδώ και στο τώρα κάνει τη διαφορά. Για τους Πειραιώτες ποτέ δεν ίσχυε το «όσα φάμε, όσα πιούμε…». Advantage για την αναπόφευκτη συνάντηση με τον Άγιο Πέτρο ήταν η καλή εξήγηση στον φίλο (=αδερφός).

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ


Ο λατίνος ποιητής Πόπλιο Οβίδιος Νάσων  (43π.Χ-17μ.Χ) στο επικό έργο του, Μεταμορφώσεις αναφέρει τον Νάρκισσο ως γιο της νύμφης Λειριώπης και του ποταμού Κηφισσού. Ο ωραίος Βοιωτός ήταν μοναχικό άτομο, απολάμβανε τους περιπάτους στο δάσος και έμενε αδιάφορος στις Νύμφες. Απέκρουσε τον έρωτα της νύμφης Ηχώς -με αποτέλεσμα εκείνη να χάσει τη φωνή της και έτσι ακούγονταν μόνο οι τελευταίες συλλαβές.

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

ΣΕΙΛΗΝΟΙ


www.nationalgallery.org.uk
Μυθολογικοί δαίμονες των τρεχούμενων νερών και της ευφορίας της γης, σύντροφοι του Διόνυσου και κατάγονταν από τη Θράκη και τη Φρυγία.. Αν και συχνά συγχέονται με τους Σάτυρους, ήταν διαφορετικά πλάσματα. Η αναπαράσταση των Σειληνών με χαρακτηριστικά τράγου αποτελεί ελληνιστική εξέλιξη που προήλθε από τη σύνδεσή τους με τον Πάνα.